Koliko često Treba Zalijevati Mrkvu

Koliko često Treba Zalijevati Mrkvu
Koliko često Treba Zalijevati Mrkvu

Video: Koliko često Treba Zalijevati Mrkvu

Video: Koliko često Treba Zalijevati Mrkvu
Video: 10 razloga zašto trebate jesti mrkvu svaki dan 2024, Ožujak
Anonim

Kao i svaka povrtna kultura, i mrkva treba redovitu njegu, inače nećete vidjeti dobru žetvu. Srećom, za sadnju mrkve prilično je jednostavno brinuti, samo trebate ukloniti korov na vrijeme i osigurati pravilno zalijevanje.

Koliko često treba zalijevati mrkvu
Koliko često treba zalijevati mrkvu

Većina vrtlara slaže se da bi zalijevanje trebalo biti redovito, ali ne previše obilno ili pretjerano. Istodobno, nemoguće je da se gredice s mrkvom osuše, to će također negativno utjecati na okus i količinu buduće žetve.

Sadnice mrkve potrebno je zalijevati prilično često (2-3 puta tjedno u nedostatku kiše). Važno je ne pretjerivati s zalijevanjem, inače mrkva neće imati dobar okus i može ispucati. U prosjeku će za mlade sadnice biti dovoljno raspodijeliti oko pola kante vode po 1 četvornom metru vrta. Ali kada se formiraju korijeni, količinu vode treba povećati na 1 kantu po četvornom metru. Međutim, možete smanjiti učestalost zalijevanja, ograničavajući se na 1-2 puta u 7-10 dana.

Ako su česte ili obilne kiše, mrkvu ne trebate zalijevati.

Možete izračunati koliko je vlage zemlja primila da biste znali je li potrebno dodatno zalijevanje. Da biste to učinili, morate vidjeti koliko je padalina palo u milimetrima (stvarni podaci o naseljima mogu se naći na Internetu). 1 mm oborine procjenjuje se kao 1 litra / 1 kvadratni metar. Na temelju toga lako je izračunati je li potrebno dodatno zalijevati mrkvu ako je zalijevanje odraslih biljaka 10 litara po četvornom metru.

Preporučeni: